Njemački kancelar Olaf Scholz istaknuo je kako ta zemlja ne odustaje od klimatskih ciljeva, unatoč energetskoj krizi koja je posljedica rata u Ukrajini. 

"Činjenica kako sada moramo privremeno koristiti neke elektrane koje smo već povukli iz pogona zbog brutalnog ruskog napada na Ukrajinu je gorka. Ali to je samo na vrlo kratko vrijeme", rekao je Scholz u svojoj tjednoj videoporuci objavljenoj u proteklu subotu. 

"Sada smo tek na početku i želimo učiniti sve što možemo u borbi protiv klimatske krize", izjavio je, dodajući kako će se poduzeti određeni koraci kako bi se osiguralo da širenje obnovljivih izvora napokon napreduje.

"Vjetroenergija na otvorenom moru i na kopnu, Sunčeva energija te biomasa: Sve nam je to potrebno za proizvodnju električne energije i vodika kako bismo imali industrijsku budućnost bez emisija CO2. To želimo postići do 2045.“, naglasio je.

 

U mrežnoj rezervi 

Nakon što su doneseni prvi zakoni, uslijedit će ih još u ovoj godini, dodao je, izvijestila je njemačka novinska agencija dpa. 

"Njemačka je jedna od najuspješnijih industrijskih zemalja, a danas to znači da imamo i velike emisije CO2. Zato se moramo posebice truditi, i trudimo se", objasnio je. 

Cilj je, rekao je, biti jedna od prvih zemalja koja će biti CO2 neutralna, a istovremeno globalno konkurentna. 

Kako bi se uštedio plin u svjetlu sukoba s Rusijom kao opskrbljivačem energijom, elektranama na ugljen i naftu koje su trenutačno u mrežnoj rezervi treba se dopustiti privremeni povratak na tržište električne energije do kraja zime.