U četiri mjeseca otkako se kineski predsjednik Xi Jinping obvezao da će ta zemlja do 2060. biti ugljično neutralna, njezini su administracija i znanost bavi se izradom višegodišnjeg smjera u kojem će zemlja krenuti. Dugo očekivano tržište ugljika konačno će se pokrenuti, a tvrtke su počele najavljivati ​​planove za smanjenje stakleničkih plinova. 

Način na koji Kina premošćuje jaz između politika središnje vlade i njihove provedbe na terenu odredit će njezin uspjeh u ispunjavanju svojih obveza iz Pariškog sporazuma i cilja ugljične neutralnosti. Rasprave o sljedećem petogodišnjem planu, koji će zacrtati kineski put od 2021. do 2025., u punom su jeku uoči godišnjeg nacionalnog zakonodavnog sastanka u ožujku. No, iako ima optimizma, ima i skepse, posebno iz okolišnog sektora.

Prvo rast, zatim pad?


Nakon što je Xi objavio klimatski cilj, velike su tvrtke, uključujući China Baowu Steel Group, pokazale svoju podršku objavljujući planove s neto-nula emisija po prvi puta. Na žalost mnogi se prijedlozi sastoje od nejasnih obećanja, a ne od konkretnih mjera. Bloomberg piše o China National Offshore Oil Corp, najvećem proizvođaču nafte i plina u Kini. 

Ranije ovog mjeseca objavili su da rade na planu postizanja 'vršnih emisija' - dakle, maksimuma nakon kojeg bi trebao slijediti pad. To žele učiniti uglavnom povećanjem proizvodnje prirodnog plina i razvijanjem, kako ih nazivaju, "zelenih naftnih polja", ukazujući da se ne namjeravaju u skorije vrijeme smisleno odmaknuti od fosilnih goriva. 

"To je poput stavljanja starog vina u nove boce", rekao je Li Shuo, klimatski analitičar iz Greenpeacea za Istočnu Aziju. "Lokalne vlade i industrije znaju da moraju odgovoriti zavjetom da će učiniti nešto zeleno, ali ono što zapravo čine je pogrešno tumačenje tih ciljeva u skladu s njihovim vlastitim programimaSada je ključno vrijeme jer Kina stvara svoj 14. petogodišnji plan, a lokalne vlade i industrije žele osigurati svoje interese u sljedećih nekoliko godina", rekao je Li. "Zabrinut sam da će biti mnogo slučajeva 'greenwashinga' i da se projekti koji štete okolišu provode u ime zaštite okoliša."