Iako je Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (IUPAC) još 2019. godine uvrstila mehanokemiju među deset inovacija u kemiji koje će promijeniti svijet, učinkovita mehanokemijska razgradnja polietilen-tereftalata (PET) još nije bila opisana u znanstvenoj literaturi, sve do sada!

Tako najnoviji rezultati istraživanja kemičara s Instituta Ruđer Bošković pokazuju da mehanokemijsko mljevenje i starenje, kao dvije komplementarne tehnike u čvrstom stanju, pri sobnoj temperaturi i tlaku, posjeduju izniman potencijal za alkalnu razgradnju plastičnog otpada od PET-a i na većim skalama. 

U znanstvenom radu pod naslovom 'Highly Efficient Solid-State Hydrolysis of Waste Polyethylene Terephthalate by Mechanochemical Milling and Vapor-Assisted Aging' opisana je vrlo učinkovita alkalna hidroliza otpadnog PET-a u čvrstom stanju pri sobnoj temperaturi i tlaku, postignuta mljevenjem ili pak tzv. starenjem u okolici bogatoj vlagom ili parama jednostavnih alkohola. 

Zbog iznimno dobrih recenzija, pri čemu su recenzenti ocijenili rad kao vrlo važan u području i to među prvih 5% radova, dobio je i VIP status, izvijestio je IRB.