U cilju suradnje i uspješnog provođenja aktivnosti u procesu uspostave novih zaštićenih područja, federalna ministrica okoliša i turizma Bosne i Hercegovine Edita Đapo održala je sastanak sa resornim kantonalnim ministrima iz Zeničko-dobojskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona 10. te predstavnicima Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP). 

Površina zaštićenih područja u Federaciji BiH sada iznosi svega 3,24%, što je mala površina ako se uzmu u obzir iznimna biološka raznolikost, prirodne ljepote i fenomeni te zemlje. Standard i zahtjev Europske unije je da svaka zemlja treba zaštititi najmanje 10% svojeg područja. 

Prirodno nasljeđe

U Federaciji Bosne i Hercegovine stoga se predviđa uspostava pet novih zaštićenih područja, a to su: Livanjsko polje, planina Zvijezda, špiljski sustav Vjetrenica, Bjelašnica-Treskavica-kanjon Rakitnice i rezervat Mediteranetum, što bi, nakon provedbe planiranih aktivnosti moglo iznositi i pet posto zaštićenih područja. 

Zaštićena prirodna područja predstavljaju osnovni alat za zaštitu prirode u Bosni i Hercegovini i svijetu. Sva zaštićena podučja će nakon ulaska u EU postati dio europskog prirodnog nasljeđa, javlja Federalno ministarstvo okoliša i turizma BiH

Proces uspostave zaštićenih područja omogućava Bosni i Hercegovini korištenje i sredstava iz fondova Europske unije i zato je potrebno definirati lokalitete koji su i od europskog značaja i utvrditi koji je to postotak državnog područja.