Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) 13. godinu za redom provode natječaj Indeks DOP-a – ocjenjivanje dobrovoljnih društveno odgovornih praksi hrvatskih poduzeća. 

Mogućnost sudjelovanja na natječaju imaju sva poduzeća koja su u 2019. poslovala pozitivno. Natječaj je otvoren do 19. listopada u 12:00 sati. 

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili HR PSOR i Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK. Sudjelovanjem u Indeksu DOP-a poduzeća mogu dobiti objektivnu procjenu vlastitih dobrovoljnih praksi i usporediti ih s onima drugih hrvatskih tvrtki u sedam poglavlja: Ekonomska održivost; Uključenost društveno odgovornog poslovanja u poslovnu strategiju; Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini; Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem; Društveno odgovorno poslovanje u tržišnim odnosima; Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom i Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava. 


Odgovorne politike 

Najuspješnija poduzeća mogu osvojiti nagradu za postignute rezultate, a ako epidemiološke mjere budu dopuštale, nagrade će se dodijeliti u sklopu 12. Konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja će se održati 10. studenoga 2020. godine. 

Indeks DOP-a dodjeljuje se za svaku od četiri jednakovrijedne kategorije; za velika, srednja, mala te javna poduzeća. Posebna nagrada za najveći napredak dodjeljuje se poduzeću koje je ostvarilo najveću razliku u ukupnim bodovima u odnosu na prethodnu godinu. 

Nagrade se dodjeljuju i poduzećima koja ostvare najbolji rezultat u pojedinim specifičnim kategorijama za: Odgovorne politike i prakse u radnoj okolini; Odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem; Društveno odgovorni odnosi sa zajednicom te Odgovorne politike raznolikosti i zaštite ljudskih prava, a novost ove godine je suradnja s UNICEF-om koja je rezultirala doradom poglavlja 7. te novo-uspostavljenom nagradom u kategoriji Odgovorne politike i prakse zaštite dječjih prava. 

Nakon završetka natječaja i proglašenja dobitnika nagrada, svako poduzeće dobiva pojedinačne rezultate čime im se pruža mogućnost prepoznavanja mjesta za napredak s ciljem unapređenja društveno odgovornog poslovanja.