U Zadru je ovaj tjedan održan radni sastanak o napretku radova na županijskom centru za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Biljane Donje. Uz direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Sinišu Kukića i suradnike, na sastanku su sudjelovali i župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, zamjenik gradonačelnika Benkovca Tomislav Klarica, direktor CGO-a Biljane Donje Dino Perović te predstavnici izvođača, nadzora i tehničke pomoći. 

Kukić je nakon sastanka obišao radove te izrazio zadovoljstvo što projekt napreduje očekivanom dinamikom. Naime, riječ je o najvećem infrastrukturnom projektu na području Zadarske županije, koji predstavlja visokokvalitetnu i najsigurniju alternativu postojećim odlagalištima

Vrijednost radova i opreme je čak 600 milijuna kuna, od čega će se 76 posto sufinancirati iz Kohezijskog fonda Europske unije. FZOEU je osigurao 14 posto sredstava, dok će ostalih 10 posto vrijednosti projekta sufinancirati suvlasnici tvrtke Eko - gradovi Zadar i Benkovac te Zadarska županija.

 

Kružno gospodarstvo 

Nakon što je krajem prošle godine u probni rad pušten CGO Bikarac, izgradnjom CGO-a Biljane Donje će do kraja godine veliki dio Dalmacije dobiti sve pretpostavke za cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, javlja FZOEU

U CGO-u Biljane Donje, čiji je kapacitet obrade 88 tisuća tona godišnje, pojasnio je Perović, prikupljat će se komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad s područja Zadarske, ali i dijela Ličko-senjske županije. Predviđena je mehaničko-biološka obrada (MBO) miješanog komunalnog otpada po najvišim europskim standardima te obrada građevinskog otpada.

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako će taj grad i dalje ulagati u edukaciju građana, kako bi se osigurala što veća stopa odvojeno prikupljenog otpada te postigli ciljevi u skladu s načelima kružnog gospodarstva i Europskog zelenog plana.