Svijet je danas, po procjenama UN-a, dobio i osammilijarditog stanovnika, a simbolom te činjenice postala je ženska beba rođena u Manili. Kako prenose lokalni mediji, Vinice Mabansag, koja je rođena u Dr. Jose Fabella Memorial Hospital u Tondu 15. studenoga, odabrana je da bude osammilijardita osoba na svijetu, prenosi GMA News. 

Još sredinom 2021. stanovništvo Zemlje procijenjeno je na gotovo 7,83 milijardi ljudi, s projekcijom da će osammilijarditi stanovnik biti rođen do 2025. a devetmilijarditi do 2040., međutim stvarnost je ipak bila drugačija. Od rođenja male Vinice Mabansag, koja je rođena iza 1 h nakon ponoći pa u trenutku pisanja ovog članka (9,35 h) svjetsko stanovništvo bogatije je za još 4.700 djece, prema Worldometeru. Po njegovim brojkama svake godine umre otprilike dvostruko manje ljudi nego što se rodi.

Prenapučenost kao ekološki problem

Prenapučenost Zemlje je važan ekološki problem, povezan s negativnim utjecajima na okoliš i gospodastvo u smislu prevelikog pritiska za poljoprivrednu obradu zemlje, posljedičnu deforesteciju i onečišćenje pitke vode, sve do eutrofikacije i rasta globalnog zagrijavanja. Procjenjuje se da čak 40% svjetskog stanovništva pati zbog manjka pitke vode, a neki istraživači smatraju da će do 2025. dvije trećine Zemljana živjeti u područjima s manjkom pitke vode.

Činjenica da nas je sve više na Zemlji radi veliki pritisak na resurse i produbljuje ekološke probleme, a u najvećoj opasnosti su stanovnici u zemljama s velikom populacijom poput Indije i Kine, koji stradaju posljedično.