Povodom Dana planeta Zemlje 22. travnja, Booking.com, jedna od vodećih svjetskih online platformi za rezervaciju smještaja, objavljuje izvješće s rezultatima svog godišnjeg istraživanja o održivim putovanjima (Sustainable Travel Report). Istraživanje pokazuje kako gotovo tri četvrtine putnika (72%) smatra da se ljudi moraju pokrenuti sada i donositi održive odluke kako bi sačuvali planet za buduće generacije. 

Ekološki smještaj 

Gotovo tri četvrtine svjetskih putnika (73%) ove godine namjerava barem jednom odsjesti u ekološkom prihvatljivim smještajnim objektima. Broj takvih putnika u Booking.com-ovom istraživanju već je četvrtu godinu u porastu. Također, 70% putnika diljem svijeta kaže da će vjerojatnije odabrati ekološki prihvatljiv smještaj, bez obzira na to planiraju li održivo putovanje ili ne. 

Međunarodni standardi 

No kad je riječ o prepoznavanju ekološki prihvatljivih smještajnih objekata, gotovo tri četvrtine (72%) putnika diljem svijeta izjavilo je kako nisu upoznati s oznakama održivih smještajnih objekata, dok nešto više od trećine putnika (37%) smatra da bi ih uvođenje međunarodnog standarda za prepoznavanje ekološki prihvatljivih smještajnih objekata potaknulo na više održivih putovanja. Također, 62% putnika osjećalo bi se bolje na putovanju kad bi znali da je njihov smještaj ekološki prihvatljiv. 

Autentična iskustva

Kada je riječ o iskustvima s putovanja, više od polovice putnika diljem svijeta (52%) kažu da mijenjaju svoje navike za vrijeme putovanja, donoseći održive odluke poput hodanja, vožnje biciklom i planinarenja kad god je to moguće. Također, 68% ispitanika želi da se novac koji potroše za vrijeme putovanja vrati u lokalnu zajednicu. 

Gotovo tri četvrtine svjetskih putnika (72%) u potrazi je za autentičnim iskustvima koja predstavljaju lokalne kulture, dok dvije petine putnika (41%) želi da putničke agencije počnu davati savjete o tomu kako donositi održive odluke na putovanju. A 56% ispitanika izjavilo je da bi bili spremni smanjiti svoj ugljični otisak pri izboru smještaja kada bi to bilo moguće.

Online anketa

"Booking.com već četvrtu godinu zaredom proveo je istraživanje o održivim putovanjima i ohrabrujuće je vidjeti da su putnici motivirani donositi održive odluke, iako je jasno da i dalje postoje složeni izazovi pri primjeni tih stavova u praksi", izjavio je Pepijn Rijvers, viši potpredsjednik i voditelj odjela za smještaj u Booking.com-u

Inače, istraživanje je u veljači i ožujku proveo Booking.com na neovisnom uzorku odraslih osoba koje su bile na putovanju u posljednjih 12 mjeseci ili planiraju otići na putovanje u sljedećih godinu dana. U online anketi je sudjelovalo 18.077 ispitanika s 18 tržišta (više od 1.000 iz Brazila, Kanade, Kine, Francuske, Njemačke, Indije, Indonezije, Italije, Japana, Meksika, Nizozemske, Južne Koreje, Španjolske, Tajvana, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. U Izraelu su u istraživanju sudjelovala 883 ispitanika).