Građani Zagreba bi uskoro u prosjeku mogli plaćati odvoz otpada dvostruko pa i trostruko više nego sada. Naime, Zagrebački holding je predložio cjenik koji travnja 2019. godine namjerava primjenjivati za uslugu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Riječ je o Prijedlogu cjenika pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada iz prosinca 2018. godine, u kojem Zagrebački holding podrobno pojašnjava ponuđene cijene. Ujedno se radi već o trećoj inačici takvog cjenika jer je prvu, iz ožujka 2018. godine, Grad Zagreb odbio jer nije dovoljno odredila cijene za samačka kućanstva, dok je drugi prijedlog, iz kolovoza 2018., odbijen jer ga je zbog previsokih cijena odbilo i Vijeće za zaštitu potrošača Grada Zagreba. Ipak, to je Vijeće odbilo dati suglasnost i na ranije spomenut treći prijedlog, no kako njegovo mišljenje zapravo nije obvezujuće, ostaje za vidjeti hoće li Grad i gradonačelnik Milan Bandić prihvatiti predložene cijene ili pripremiti novi prijedlog.
No, prema trenutačnom prijedlogu, kućanstva u Zagrebu bi u buduće trebala plaćati fiksni (tzv. naknadu za obveznu minimalnu javnu uslugu) i varijabilni dio cijene (tzv. naknadu za pražnjenje), koja će prosječno činiti 31,6% ukupnog iznosa. Naknada za obveznu minimalnu javnu uslugu, koja će se plaćati neovisno o tome proizvodi li kućanstvo otpad (tj. paušal), iznosit će 56,41 kunu mjesečno za kategoriju 'klasičnih kućanstava', odnosno 45,13 kuna mjesečno za samačka kućanstva (sve to bez poreza na dodanu vrijednost). Sve to znači da će u konačnom iznosu prosječno zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćati odvoz otpada 46,08 kuna više nego prije, što znači prosječno povećanje za čak 97,8% (što je, doduše, manje povećanje od onoga u Rijeci, Varaždinu ili Rovinju).
Istodobno, zagrebačka Čistoća u 2019. godini namjerava zaposliti čak 421 novog djelatnika, što će obuhvatiti i one za obradu reklamacija, za koje se (očito opravdano) očekuje da će ih biti više i one za utvrđivanje ugovorenih kazni. S druge strane, Čistoća nije prihvatila jedan od ranijih prijedloga za izračun cijena odvoza otpada prema stvarnoj količini prikupljenog smeća jer bi to zahtijevalo dodatna ulaganja od 283 mil. kuna i zapošljavanje 40 novih djelatnika!
Od Grada Zagreba je na te vijesti zatražen službeni komentar, ali odgovor još nije dobiven, objavio je 'Jutarnji list'.