Stanica za mjerenje kvalitete zraka nedavno je postavljena u Donjoj Lomnici, na objekt društvenog doma pokraj područne škole i vrtića. Rješenje su isporučili A1 Hrvatska i Smart Sense, koji su partnerskom suradnjom i korištenjem naprednih tehnologija osigurale precizan i pouzdan alat za mjerenje kvalitete zraka. 

Grad Velika Gorica obvezan je sukladno Zakonu o zaštiti zraka i vlastitom Programu zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama redovito provoditi mjerenja kvalitete zraka posebne namjene radi utvrđivanja kvalitete zraka na područjima za koja postoji sumnja u prekomjerno onečišćenje zraka, bilo zbog lokalnih uvjeta ili zbog pritužbi građana. 


Bežična komunikacija 

"Mjerna stanica u Donjoj Lomnici prva je u nizu mjernih stanica koje planiramo postaviti na širem području Velike Gorice. Korištenjem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija našim građanima želimo omogućiti otvoreni pristup podacima o uvjetima i kvaliteti življenja na području grada, podacima koje svaki Velikogoričan ima pravo znati", izjavio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić

Stanica je opremljena senzorima na NB IoT (Narrowband Internet of Things) mreži koji bežično komuniciraju omogućujući neprekidan uvid u podatke o mjerenju, objavljeno je na stranicama Velike Gorice

"A1 Smart City Air Quality sustav je rješenje koje koristi naprednu A1 NB IoT mrežu za prikupljanje i analizu podataka, zbog čega je cijeli proces fleksibilniji i povoljniji nego s konvencionalnim stanicama. Ovakvi projekti su pokazatelj digitalnog okruženja koje postaje naša stvarnost te će uskoro biti standard", izjavio je Ivan Gabrić, glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatske.

 

Podaci u realnom vremenu

Implementacijom ovakvih i sličnih rješenja lokalna samouprava osigurava svojim građanima pristup informacijama u realnom vremenu, stvarajući transparentnu komunikaciju. 

Projekt postavljanja stanice za mjerenje, koji uključuje kalibriranje mjerne opreme, pripremu lokacije te podizanje same platforme, implementiran je u samo tri tjedna od potpisivanja ugovora. 

Podaci o kvaliteti zraka u realnom se vremenu mogu pratiti na http://www.gorica.hr/kvaliteta-zraka/.