U nedjelju su predstavnici udruge Krizni eko stožer Marišćina svojim prisustvom dali podršku prosvjednom skupu mještana u Puli, koji žive u okolici Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Nekoliko stotina građana Medulina, Pule i drugih gradova okupio se na pulskom gradskom trgu negodujući protiv smarada koji od tamo i dalje izlazi. Kažu da im je prekipjelo i navode da noću u Kaštijun dolaze šleperi talijanskih registracija s nepoznatim teretom. Istarski župan tvrdi da centar radi po propisima i da se sada županija nastoji staviti istarske gradove i općine u vlasničku strukturu da bi nadzor i upravljanje bili transparentniji. Dva predstavnika građana već su u NO Centra. 

Građani Viškova kažu da je i ovo ljeto nakon osam godina rada županijskog centra na Marišćini, smrad isti kao što je bio proteklih godina. Na žalost,njihovi su vapaji svih ovih godina bili uzaludni, medijima više nisu zanimljivi tako da rade ono što se nije smjelo dogoditi - zatvaraju prozore i šute. 

Žrtve 

"Upravo smo mi mještani koji živimo u blizini Kaštijuna i Marišćine žrtvovani kako bi ostatak naših županija mogao ubirati plodove razvoja prije svega turističkog poslovanja, a na štetu svih nas koji se moramo gušiti u smradu svih ovih godina. Svjesni činjenice na koju smo godinama upozoravali, da je lokacija županijskih centara odabrana političkim putem te da struka po tom pitanju nije imala utjecaj. Uz pogrešan odabir lokacija centara za gospodarenje otpadom, odabrana je i pogrešna, zastarjela tehnologija te sad imamo ekonomski i ekološki neodrživi sustav gospodarenja otpadom koji truje lokalno stanovništvo u Istarskoj i Primorsko goranskoj županiji. Ono što također znamo, bez obzira što još uvijek na prelijepoj visoravni iznad Kvarnera zatvaramo prozore, jest da se ovakvo nezakonito odlaganje otpada neće moći širiti na neke nove prostore, pa će operatori centara i gradovi ubrzo morati naći nova potpuno drugačija rješenja u skladu sa zakonom i strukom, a mi ćemo tako prestati biti žrtvama njihovih kaznenih djela protiv okoliša i zdravlja ljudi", poručuje Krizni Eko stožer Marišćina.