Program Climate-update, zajedno s Europskim programom za promatranje Zemlje Copernicus, predstavio je najnoviji mjesečni izvještaj o globalnoj klimi koji pokazuje da je prošli mjesec bio je drugi najtopliji ožujak ikad, a globalne temperature i dalje rastu. 

Program ukazuje da su dijelovi Srednjeg istoka bili mnogo vlažniji od prosjeka s jakom kišom koja je dovela do plavih poplava u regiji. Tri kontinuirana tjedna kiše potopila su velik dio Irana. Provincija Golestan na sjeveroistoku zemlje primila je 70% svoje prosječne godišnje količine oborina u jednom danu, a brane i akumulacije pokazuju 95-postotnu razinu voda, jačajući strahovanja od daljnjih poplava. 

Poplave u istočnoj Africi 

Tropski ciklon Idai također je donio razorne poplave u istočnu Afriku uzrokujući velike gubitke života. Procjenjuje se da je poginulo gotovo 850 ljudi. Mozambik, Malavi i Zimbabve bili su jako pogođeni olujom kao i  Madagaskar. Stručnjaci procjenjuju da su otapanjem ledenjaci izgubili više od 22 metra leda od 1960. Prošli tjedan znanstvenici su objavili da gubitak leda od ledenjaka u proteklom desetljeću čini i do 30% promatranog porasta razine mora, objavio je Euronews.