Danski trgovački lanac JYSK odlučio je plastične ambalažne vrećice za posteljinu i plahte zamijeniti papirnatim trakama. 

Ovom odlukom, kao još jednom akcijom održivog razvoja, JYSK će ukloniti 27 milijuna plastičnih vrećica godišnje, priopćeno je iz agencije 404. 

Održivost je važan dio JYSK-ove strategije u sklopu koje je jedan od ciljeva obnovljiva i održiva ambalaža koju je lako reciklirati. Do sada je JYSK poduzimao značajne korake, a predstavljenom inicijativom u sklopu novog pakiranja posteljina i plahti, plastika je potpuno uklonjena. 


Važnost malih inicijativa 

Prvi proizvodi s novom ambalažom u JYSK trgovinama mogu se naći od konca siječnja. U prijelaznom razdoblju proizvodi u novom pakiranju prodavat će se uz one sa starom ambalažom sve do rasprodaje zaliha. 

Uklanjanjem 27 milijuna plastičnih paketa godišnje JYSK će uštedjeti okolišu oko 475 tona plastike na fosilnoj osnovi. 

"JYSK se neće u potpunosti riješiti plastike na svim svojim vrstama ambalaže jer ona postoji u nekim slučajevima iz dobrih razloga, a ovih 27 milijuna plastičnih vrećica je naš mali doprinos. Međutim, sve male inicijative su važne, a mi ćemo i dalje nastaviti raditi u smjeru smanjenja štetnih materijala za prirodu", izjavio je stručnjak za razvoj ambalaže u JYSK-u Lars Høgh Jensen.