Uz prigodnu konferenciju za medije u Parku prirode Lonjsko polje obilježen je završetak izgradnje i opremanja Posjetiteljskog centra 'Crna roda' u Osekovu. Konferenciju su zajednički održali i projekt 'Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra Crna roda Osekovo' predstavili predstavnici Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače. 

Vrijednost projekta iznosi 20,32 mil. kuna, od čega bespovratna sredstva Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj (Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija') iznose 12,83 mil. kuna. Njegovim ostvarenjem povećani su atraktivnost Parka prirode, ali i obrazovni kapaciteti za ciljane skupine kao što su zaposlenici Parka i lokalno stanovništvo. Projektom upravlja Simora, županijska razvojna agencija, a sufinanciraju ga Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.   

Posjetiteljski centar Crna roda je suvremeni arhitektonski kompleks u kojem se nalaze: info-centar, suvenirnica, prezentacijska dvorana i brojni edukativni i interaktivni interpretacijski sadržaji. Projektirao ga je Tonči Čerina, dipl. ing. iz tvrtke Roth i Čerina, dok je radove izveo obrt PE-GRA iz Novske.    

No, osim izgradnje Centra, projektom su provedene i brojne druge aktivnosti kao što su: izrada Studije upravljanja posjetiteljima, izrada Elaborata za postavljanje signalizacije na prilazne ceste prema Parku, održane su edukacije za zaposlenike Parka te za lokalno stanovništvo i dječje skupine, kupljena su dva čamca na solarni pogon, pet električnih bicikala i uveden sustav za praćenje broja posjetitelja. Dodatan sadržaj na području Parka su i novi vidikovci  - promatračnice, od kojih je prva, u Repušnici već otvorena za posjetitelje, dok su dvije u završnoj fazi izgradnje: u Čigoču i Osekovu, izvijestio je PP Lonjsko polje.