Čak 490 milijuna plastičnih boca godišnje prodaju najveći svjetski proizvođači samo u Hrvatskoj. To je količina PET boca dovoljna za prekrivanje ukupne površine otoka Silbe. Prema podacima UN-a svake minute proda se milijun plastičnih boca vode, godišnje se proizvede pet milijardi plastičnih vrećica za jednokratnu upotrebu te milijuni tona plastičnih čepova, posuda za šampone, plastičnog pribora za jelo… – ukupno 300 milijuna tona nerazgradivog otpada od čega osam milijuna završi u moru, piše Lider. 

Prošle godine na tržište Hrvatske, prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, plasirano je 489.896.247 plastičnih PET bočica, a navedenom količinom PET bočica moguće je prekriti ukupnu površinu otoka Silbe. Iako se plastika reciklira, samo 17 posto plastike uspješno ulazi u reciklažne procese, a recikliranje nažalost nije trajno rješenje jer se plastični predmet može ponovno upotrijebiti samo jednom za izradu iste vrste proizvoda. 

Plastični JA

Analiza provedena na australskom Sveučilištu u Newcastleu pokazala je da svaka osoba na tjednoj bazi u svoj organizam unese prosječno pet grama mikroplastike, što je ekvivalentno količini plastike koju sadrži jedna bankovna kartica. To istraživanje pokazuje i da svaka osoba tjedno unese oko 2000 mikro komadića plastike u svoje tijelo, što na godišnjoj razini dovodi do čak 250 grama plastike koju unesemo u organizam, a da pritom nismo ni svjesni da pijemo i jedemo plastiku.