Pregovarači u Europskoj uniji upravo su postigli dogovor oko uvođenja jedinstvenog punjača za male električne uređaje. Punjač USB-C tako postaje novi standard u EU-u. 

Novi zakon će osigurati da do jeseni 2024. svi mobiteli, tableti i kamere imaju isti punjač. Za prijenosna računala rok je do 2025. godine. Zakon obuhvaća i igraće konzole, zvučnike, tipkovnice, slušalice i sl. 

"Odlične vijesti za građane, konačno je postignut dogovor o uvođenju jedinstvenog punjača za male uređaje. Prema mojem nedavnom istraživanju, 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje. Naime, svi kod kuće imamo pune ladice punjača, a opet sa svakim uređajem moramo kupiti novi. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013., čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon bio donio kada smo tražili, u okoliš ne bi bilo bačeno 110 tisuća tona punjača", kaže Biljana Borzan, članica odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Parlamenta. 

"Iznimno je važno kvalitetno provesti ovaj zakon, odnosno da uređaji bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za dvjestotinjak kuna. Procjena je kako će ovim prijedlogom građani EU-a godišnje uštedjeti 250 milijuna eura", ističe.