U sklopu projekta Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda" u Osekovu, Park prirode Lonjsko polje obogatio je svoju turističku ponudu s nove tri atraktivne promatračnice za ptice i životinje koje dodatno privlače posjetitelje u Lonjsko polje. Promatračnice su atraktivan foto kutak za brojne avanturiste. Promatračnica „Roda“ nalazi se nedaleko od Posjetieljskog centra Čigoč, promatračnica „Ptica kosac“ u blizini je posjetieljskog centra Repušnica dok se promatračnica „Tradicionalni ribolov“ nalazi tik uz rijeku Lonju nedaleko od Posjetiteljskog centra Osekovo čije se otovrenje očekuje u rujnu. 

Izgradnjom promatračnica dodatno samo obogatili sadržaj koji nudimo posjetiteljima. Posjetitelji su oduševljeni njihovim izgledom, a i prizorima koje mogu vidjeti s promatračnica jer se promatračnice nalaze na atraktivnim lokacijama blizu rijeke Lonje ili plandišta na kojima borave autohtone životinje. Posjetitelji mogu obići ove atraktivne lokalitete, a kako do njh doći saznat će u našim infocentrima.“, istaknula je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje, Marija Kušmiš

Izgradnja je sufinancirana sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.