Na stranicama Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane (NE) Krško od proteklog mjeseca moguće je pratiti podatke o vrijednostima ambijentalne brzine doze zračenja na lokaciji Centra u osnivanju za zbrinjavanje radioaktivnog otpada i na području općine Dvor. 

"Glavni razlog uspostavljanja radiološkog monitoringa je praćenje radioaktivnosti u okolišu, kako bi zainteresirana javnost u bilo kojem trenutku mogla pratiti kolika je brzina doze zračenja izmjerena na lokaciji Čerkezovac u određenim vremenskim intervalima tijekom prethodnog dana", izvijestio je Fond za financiranje razgradnje NE Krško

Postaja za mjerenje brzine ambijentalne doze zračenja na Čerkezovcu je postavljena sredinom rujna 2020. godine. Nakon uspješne faze testiranja, s redovitim radom je počela 1. listopada te iste godine. U Europi su danas u radu na tisuće ovakvih mjernih postaja, od toga ih je u Hrvatskoj tridesetak koje čine Sustav pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću (SPUNN). 

Inače, podaci o vrijednostima ambijentalne brzine doze zračenja mogu se pratiti i na stranicama radioaktivniotpad.org.