Zelena akcija u sklopu kampanje Srpanj bez plastike poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu gradnju javnih gradskih crpki za vodu (česmi) kako bi svima osigurale pravo na besplatnu pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca. Razvili su transparent s natpisom "1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje" te postavili simbolične prikaze crpki za vodu. Tako su htjeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće učiniti pitku vodu dostupnom u javnim prostorima. 

Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet, priopćeno je iz Zelene akcije.

 

Manja uporaba jednokratne plastike 

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže. Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. 

Izgradnjom odgovarajućih mjesta s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te besplatna, smatraju u Zelenoj akciji. 

Voda u boci je skuplja od one iz vodovoda. Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je odgovarajuće gospodarenje nužno uložiti puno energije - od prikupljanja, sortiranja i prijevoza, preko radne snage do reciklaže. 

Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. 'downcyclinga' i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje.