INA uoči nadolazećih blagdana skreće pozornost građana na mogućnost recikliranja otpadnog jestivog ulja na odabranim maloprodajnim mjestima u Hrvatskoj. 

U blagdanskom razdoblju kada su obiteljska okupljanja učestalija, količina jestivog ulja korištenog za kuhanje također se povećava, priopćeno je iz INA-e. Iako je ovo ulje razgradivo, privremeno može onečištiti tlo i vodu te ugroziti biljni i životinjski svijet Stoga, umjesto da završi u odvodu, INA nudi rješenje za njegovo odlaganje.

 

Primjer dobre prakse 

INA ovaj projekt provodi od kraja listopada 2017. i u prve tri godine prikupljeno je više od 16 tona otpadnog jestivog ulja, koje je umjesto u odvodu reciklirano i ponovno iskorišteno. 

U pandemijskoj 2020. zabilježeno je povećanje od 23 posto u prikupljenim količinama u odnosu na godinu ranije, odnosno sakupljeno je više od 6,8 tona otpadnog jestivog ulja na maloprodajnim mjestima INA-e. 

Ovaj INA-in projekt je primjer dobre prakse jer osim što pridonosi očuvanju okoliša, otpadno jestivo ulje koristi se kao korisna sirovina u proizvodnji biogoriva. Uz to, odvojenim sakupljanjem posebnih kategorija otpada, INA pomaže u ispunjavanju Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017. – 2022. godine.