Terme Sveti Martin prvi su hotel u Hrvatskoj koji je dobio oznaku EU Ecolabel, europski znak zaštite okoliša koji se dodjeljuje održivim proizvodima i uslugama kojima se potiču inovacije te pridonosi cilju klimatske neutralnosti EU-a do 2050. i kružnom gospodarstvu, javlja Međimurska županija

Oznaku je direktoru Terma Igoru Nekiću uručila ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknuvši kako turistima više nisu dovoljni samo more i Sunce već traže odredišta poput Svetog Martina na Muri koja su održiva i ekološki osviještena. 

"Terme Sveti Martin prepoznale su trendove i aktivno su se uključile u zelenu tranziciju. Zadovoljili su 22 obvezna kriterija kako bi dobili ovaj prestižni znak koji na razini Europske unije potvrđuje pridržavanje najviših standarda. Svojim poslovanjem predstavljanju ogledni primjer kako uspješno poslovati u turizmu i kakav turizam u Hrvatskoj želimo razvijati", izjavila je.

 

Kružno gospodarstvo 

Oznaka EU Ecolabel u Europskoj uniji se dodjeljuje već 27 godina te promiče ekološku izvrsnost i pomaže pri utvrđivanju proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. 

U tom smislu, EU Ecolabel je važan instrument za poticanje kružnog gospodarstva i niskougljičnog razvoja te zelene javne nabave. 

Da bi se dodijelio znak za okoliš EU-a, turistički smještaj mora biti sukladan s 22 obvezna mjerila iz područja općeg upravljanja, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora, racionalne potrošnje vode, smanjivanja i upravljanja otpadom i otpadnim vodama te ostalim obveznim mjerilima. Cilj mjerila jest promicanje uporabe obnovljivih izvora radi štednje energije i vode, smanjenja količine otpada i poboljšanja lokalnog okoliša, pojasnila je ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti Dunja Mazzocco Drvar.

 

Regionalno središte 

Godinu i šest mjeseci trebalo je Termama Sveti Martin da provedu potrebne procedure i usklade poslovanje s mjerilima. 

Direktor Terma Sveti Martin Igor Nekić naglasio je da je ova oznaka kruna njihovog rada jer Terme žive održivi turizam što je vidljivo kroz brojne projekte koje provode, a kojima su postali regionalno središte zdravog stila života. 

"Terme Sveti Martin perjanica su turizma, ne samo u Međimurju, već i u kontinentalnoj Hrvatskoj. Dobiti priznanje uvijek je velika prilika, no dobiti priznanje Europske unije koja ima postavljene iznimno visoke kriterije u zaštiti okoliša, još ima veći značaj. Drago mi je da je oznaka stigla upravo u Međimurje koje doista drži visoke standarde u svemu, posebice u turizmu. Pored prirodnih ljepota i bogate kulture baštine, ulažemo u aktivni i održivi turizam, zdrav način života i našim gostima nudimo najbolje iz Međimurja, a da su to turisti prepoznali, pokazuju naše nagrade te statistika dolazaka i noćenja", kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec.