Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu Grada Pule Anja Ademi na konferenciji za medije održanoj početkom ovoga tjedna predstavili su prijedlog proračuna za 2022. koji će iznositi 500,5 milijuna kuna. O njemu će vijećnici odlučivati na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća početkom prosinca, objavljeno je na stranicama Grada Pule

"Proračun, kao najvažniji financijski dokument Grada, zapravo kreira njegov identitet. Imat ćemo jasan kratkoročni, srednjoročni i dugoročni plan razvoja grada potkrijepljen brojkama i terminskim planom. Grad Pula u naredne četiri godine postat će pametan, zelen i transparentan grad i u tom pravcu kreirali smo proračun za narednu godinu. Fokus djelovanja bit će na unapređenju stanja u prostoru, novim prometnim rješenjima i izgradnji infrastrukture, uvođenju komunalnog reda, očuvanju graditeljske baštine, kružnom gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti, prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti okoliša. Od 1. siječnja uvodimo aplikaciju otvoreni proračun i potpuno otvoren GIS sustav čime će građani imati mogućnost potpunog uvida i u sve detaljne podatke o gradskim stanovima, poslovnim prostorima, gradskim terasama i koncesijama na području grada. I Štinjan napokon dolazi na red te započinjemo s izradom dokumenata prostornog uređenja tog nepravedno zapostavljenog dijela Pule", najavio je gradonačelnik Zoričić. 


Električni tramvaj 

"Brownfield investicije, kulturna baština, razvoj održive intermodalne urbane mobilnosti, jačanje digitalne povezivosti, promicanje energetske učinkovitosti, zaštite okoliša i održivosti resursa, zelena infrastruktura, škole i vrtići, promicanje socijalnog uključivanja, jačanje gospodarstva predstavljaju najvažnija područja ulaganja u 2022. godini, svakako uz participativno sudjelovanje građana", poručila je pročelnica Ademi. 

Gradonačelnik je najavio kako će Pula već naredne godine velikim dijelom riješiti problem prometa i parkiranja u širem središtu grada, a od 1. svibnja 2022. dostavna vozila više neće prometovati Ulicom Sergijevaca i Kandlerovom, već se uvode električna vozila

"Planiramo i pripremamo privatne investicije u Dom za starije Alfredo Štiglić, garažne kuće i uvođenje električnog tramvaja. Pripremamo novu stambenu politiku i gradnju stanova u što ćemo uključiti i mlade", napomenuo je. 

"Poseban plan imamo za škole. Za 2022. planirana su ulaganja u OŠ Tone Peruška, izrada glavnog projekta za OŠ Šijanu te izrada projektne dokumentacije dogradnje OŠ Kaštanjer. OŠ Veli Vrh i Vidikovac dobit će solarne module, a po uzoru na Grad Rijeku uvodimo u sve škole građanski odgoj. Na natječaj iz Plana za oporavak prijavit će se i 4 milijuna vrijedna investicija proširenja DV Centar. Aplicirat ćemo i za izgradnju vrtića na Valmadama, Šijani i na Stoji te za škole Šijana, Kaštanjer i Valdebek s dvoranama", rekao je, među ostalim, Zoričić.