Istraživači su otkrili da se količina oslobođenog metana povećala za 50 posto između 2013. i 2018. u usporedbi s pet godina prije. Rekordne razine metana u atmosferi otežat će postizanje ciljeva postavljenih Pariškim sporazumom o klimi, upozorili su znanstvenici. Metan je nakon ugljičnog dioksida drugi najveći uzrok globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem. No, njegovo djelovanje na klimatske promjene je 28 puta jače jer može zadržati toplinu u atmosferi više od 100 godina, dok je emisije ugljičnog doksida lakše obuzdavati. 

Istraživači iz Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) otkrili su da sve veće količine moćnog stakleničkog plina dolaze iz tropa. Znanstvenici nisu sigurni u vezi s tim izvorom, ali vjeruju da je to vjerojatno zbog mikrobnih promjena u tropskim močvarama koje emitiraju metan. Smatraju da bi temperature mogle uzrokovati da emitiraju više metana nego ikada prije. "Neočekivani porast metana glavni je izazov Pariškom sporazumu i ne znamo zašto se to događa", izjavio je za Financial Times Euan Nisbet, profesor prirodnoslovnih znanosti na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu. 

Rast emisija metana bez kontrole

"Izgleda kao da zagrijavanje hrani zagrijavanje, ali točno kako, to je velika zagonetka", rekao je. "Radili smo u tropima i vozili se zrakoplovom u siječnju i veljači. Vidjeli smo velike količine metana koje se emitiraju iz stagnirajućih slatkovodnih močvara, posebno u Zambiji", rekao je Nisbet. Hipoteza je da kako povećanje temperature dovodi do veće učinkovitosti mikrobnih zajednica koje pretvaraju organsku tvar u metan. Kao i naša tijela, bakterije su najučinkovitije na toplijim temperaturama a kako će se klima zagrijavati te će se emisije vjerojatno povećati, zaključuju znanstvenici. 

"Ovo je doista zabrinjavajuće jer je to prirodna povratna sprega a to je nešto što ne možemo kontrolirati. Vrlo je vjerojatno da će to brzo postati nešto što ne možemo kontrolirati. Naše mogućnosti za ublažavanje utjecaja globalnih klimatskih promjena se smanjuju“, rekao je prof. Grant Allen, atmosferski fizičar sa Sveučilišta Manchester, piše britanski Independent.