U znak sjećanja na osnivanje prvih devet nacionalnih parkova utemeljenih u Švedskoj 1909. godine, 24. svibnja obilježava se Europski dan parkova. 

Ovaj dan za cilj ima približiti ljude prirodi i podići svijest javnosti o značaju prirodnih ljepota u zaštićenim područjima diljem Europe, ukazujući tako na važnost očuvanja i održivog razvoja tih mjesta. 

Zaštićena područja su idealna mjesta za obnovu prirode i našu povezanost s njom. U sve urbaniziranoj Europi, upravo na tim mjestima možemo se istinski prizemljiti i osjetiti da smo i mi dio prirode, priopćeno je iz WWF Adrije

Europski dan parkova ove se godine održava pod sloganom 'Mi smo priroda', uz poziv na razmišljanje, obnovu i ponovno povezivanje s prirodom.

 

Ublažavanje klimatskih promjena 

"Nalazimo se u godinama kada se moraju dogovoriti i poduzeti suštinske akcije za učinkovito očuvanje bioraznolikosti, čiji je dramatični gubitak među najvećim izazovima naše globalne zajednice. Moramo osigurati da akcije postignute na nacionalnoj razini odgovaraju opsegu globalnih ciljeva i potreban je veći napor da se bioraznolikost stavi u središte donošenja odluka u svim čimbenicima života, političara (vlade) i gospodarstva. Moramo surađivati s prirodom kako bismo odgovorili na višestruke izazove s kojima se suočavamo – postizanje održivog razvoja, ublažavanje klimatskih promjena i smanjenje gubitka biološke raznolikosti. Očuvanje bioraznolikosti je ključ k izgradnji održive budućnosti za sve", ističe Kasandra-Zorica Dropuljić, voditeljica projekta Zaštićena područja za prirodu i ljude WWF Adrije. 

"Bioraznolikost je pod velikim pritiskom i potrebno mu je učinkovito očuvanje, uz sudjelovanje svih relevantnih sudionika. Strategija EU-a o bioraznolikosti za 2030. godinu, sa Zelenim dogovorom, i Globalna strategija za bioraznolikost postavljaju okvir za budućnost očuvanja prirode, na što su se zemlje Zapadnog Balkana obvezale kroz Sofijsku deklaraciju i Zelenu agendu za Zapadni Balkan. Kako bi sve ove strategije i planovi funkcionirali, potreban nam je kontinuiran dijalog i jačanje regionalne suradnje u cilju zaštite prirode te visok stupanj suradnje između svih sudionika", kaže Zoran Mrdak, predsjednik regionalne organizacije Parkovi Dinarida.