Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel na nedavnoj konferenciji za medije je najavio kako se u Ulici Jože Vlahovića na Krnjevu, uz subvenciju iz europskih fondova, gradi treće reciklažno dvorište u tome gradu kojim se nastoji pojačati primarno odvajanje otpada i zbrinjavanje glomaznog otpada, opasnog otpada te onoga koji se ne može zbrinuti redovnim radom komunalnih tvrtki.

"Otvaranjem još jednog reciklažnog dvorišta izvršavamo svoje obveze, a ostaje nam izgradnja još jednog reciklažnog dvorišta na istočnom dijelu grada, gdje postoji problem s odgovarajućom lokacijom", rekao je Obersnel. 


Sekundarna sirovina

Na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike prijavljen je projekt sortirnice reciklabilnog otpada koja bi se trebala izgraditi u Mihačevoj dragi, objavljeno je na stranicama Grada Rijeke.

U sortirnici, čija je procijenjena vrijednost 37 milijuna kuna, od čega bi udio sufinanciran iz EU fondova iznosio 31 milijun kuna, odvajat će se otpad prikupljen u Čistoćinim posebnim spremnicima za metal, plastiku, tetra ambalažu, staklo i papir, nakon čega će se odvojeni otpad prodavati kao sekundarna sirovina. 

Za projekt je osigurano zemljište i građevinska dozvola, a nakon završetka natječaja i moguće uspješne aplikacije, očekuje se kako bi sortirnica mogla započeti s radom u 2021. godini.