Radionica za popravak sitnih predmeta Riperaj otvorena u listopadu 2019. u Rijeci mjesto je gdje građani mogu besplatno popraviti neispravne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i sl. uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine. 

To je prvi projekt takve vrste u Hrvatskoj, a osnovni mu je cilj smanjenje količine otpada popravkom i ponovnom upotrebom postojećih predmeta. 

Korisnici u prostoru površine 121 m2 od stručnjaka različitih profila mogu dobiti upute i savjete za samostalan popravak predmeta, a sve potrebne dijelove za popravak uređaja ili predmeta korisnici sami nabavljaju. Ujedno, prostor je i mjesto druženja te razmjene znanja i vještina, objavljeno je na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i energetike (MZOE)


Ponovna uporaba predmeta

U uređenju prostora i opreme Riperaja uz Komunalno društvo Čistoća sudjelovali su i lokalni mali poduzetnici koji su već korištene materijale ili dijelove opreme učinili funkcionalnima za potrebe uređenja Riperaja. Kao dodatni, sadržaj, u Riperaju se nalazi i bezambalažni aparat na kojemu se mogu kupiti ekološki prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje, šamponi i sl.). 

"Sve navedeno ima za cilj održivo gospodarenje otpadom što podrazumijeva sprječavanje nastanka otpada, ponovnu upotrebu predmeta, odvojeno prikupljanje otpada, recikliranje, korištenje otpada za dobivanje primjerice energije te zbrinjavanje i odlaganje otpada. Odgovornijom i učinkovitijom uporabom resursa potiče se kružno gospodarstvo, odgovor suvremenog društva na brojne izazove zaštite okoliša, prirode, racionalne upotrebe energije i resursa te suočavanja s klimatskim promjenama", javlja MZOE.