Institut Ruđer Bošković je partner na projektu InnovaMare koji okuplja još 13 ustanova i tvrtki iz Hrvatske i Italije s ciljem uspostavljanja modela inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru.

Naime, Jadran je suočen s negativnim posljedicama prekomjernog ribolova i raznih onečišćenja: od odbačenih plastičnih predmeta, do nafte, što sve može dovesti do trovanja i smrti riba i do nestanka biljnog svijeta o kojem ovisi i ljudsko zdravlje. Stoga će se projektom InnovaMare poboljšati uvjeti na strateškoj i operativnoj razini prekogranične suradnje privatnog i znanstvenog sektora, pri čemu će se poticati nova tehnička rješenja i inovacije u području robotike i senzorike. Jedan od glavnih izazova pri tome će biti kako povećati prijenos znanja između tvrtki, istraživačko-razvojnih i obrazovnih ustanova i javnih tijela.

Nositelj projekta je Hrvatska gospodarska komora. Njegova ukupna vrijednost iznosi 5,6 mil. eura, a sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska 2014. -  2020. Pri tome je IRB u projekt uključen preko svoje Morske postaje Martinska koja djeluje u sklopu Zavoda za istraživanje mora i okoliša i gdje će se osnovati 'hub' za podvodnu robotiku. U sklopu projekta za potrebe IRB-a nabavit će se novo istraživačko plovilo.

Osim HGK-a i IRB-a, hrvatski sudionici projekta su i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Dubrovniku, tvrtka Geomar i Šibensko-kninska županija. S druge strane, talijanski partneri su klaster MARE FVG, Sveučilište u Trstu, Gospodarska komora Regije Veneto, Nacionalni institut za oceanografiju i eksperimentalnu geofiziku, Regionalna agencija za tehnologiju i inovacije, Institut za morsku znanost i tvrtku Commtec, izvijestio je IRB.

Inače, spomenuti projekt bio je predstavljen na prošlogodišnjoj, drugoj po redu Konferenciji Hrvatska 4.0, održanoj u rujnu u Zagrebu.