Na dan kada se još broje glasovi nakon američkih predsjedničkih izbora (što bi moglo značiti i zaokret u američkoj ekološkoj politici), SAD je službeno istupio iz Pariškog sporazuma. Sve je to u skladu s najavama dosadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa iz 2019., pri čemu je za stupanje na snagu takve odluke trebalo je više od godine dana. Tako je 4.11.2020. godine SAD istupio iz tog važnog međunarodnog ugovora koji potpisnice obvezuje na smanjenje emisija stakleničkih plinova kako bi se time utjecalo na ublažavanje klimatskih promjena

Naime, glavni cilj Sporazuma bilo je održavati razinu globalnog zagrijavanja na manje od 2 °C. Stoga ga je do sada ratificiralo 189 zemalja, dok ih šest nije, čemu treba dodati SAD koji je ratificirao, ali se upravo iz njega povukao. Tih šest zemalja su Turska, Iran, Eritreja, Libija, Južni Sudan i Jemen.

Ipak, iako SAD kao cjelina više nije dio Sporazuma, neke od saveznih država i pojedine velike korporacije najavile su se da će se pridržavati njegovih odredbi. Isto tako, predsjednički kandidat Joe Biden (koji u ovom trenutku vodi s prebrojavanjem elektorskih glasova, čija će većina odrediti novog američkog predsjednika) najavio je, u slučaju osvajanja predsjedničkog mandata, povratak SAD-a Pariškom sporazumu. Uostalom, SAD je drugi po veličini emiter stakleničkih plinova na svijetu, izvijestio je američki hidroenergetski portal 'HydroReview'.