Trumpova administracija u ponedjeljak je započela i službeni postupak povlačenja Sjedinjenih Država iz Pariškog klimatskog sporazuma. SAD, trenutno drugi po veličini emiter stakleničkih plinova i odgovoran za najveći udio povijesnih emisija, sada je jedina zemlja na svijetu koja izlazi iz sporazuma. Pismo koje je State Department poslao Ujedinjenim narodima pokreće postupak koji će omogućiti SAD-u da 4. studenog 2020. godine, dan nakon predsjedničkih izbora, izađe iz sporazuma. 

SAD ima rezultate

Predsjednik Trump smatra da SAD treba snositi nepravedan teret te relativizira ljudski utjecaj na klimatske promjene. "SAD su smanjile štetne emisije koji utječu na zdravlje ljudi i okoliš za 74% između 1970. i 2018., a ukupne emisije stakleničkih plinova za 13% između 2005. i 2017., iako je gospodarstvo poraslo za 19%. Zalažemo se za realističan i pragmatičan energetski miks od fosilnih goriva i nuklearne energije do obnovljivih izvora energije.", rekao je državni tajnik Mike Pompeo, prenosi Delo.

Udar na sporazum

Odustajanje SAD-a iz Pariškog sporazuma je udar na međunarodne napore u borbi protiv klimatskih promjena. Međutim, ako sljedeće godine Donald Trump ne bude reizabran i posao preuzme nova administracija, Sjedinjene Države mogle bi se ponovno pridružiti Pariškom sporazumu. Svaki se demokratski kandidat za predsjednika već obvezao na to, izvijestio je VOX.