Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju uz slogan Okrenimo se prirodi ove je godine, čini se, značajnija nego ikada ranije. Uz klimatske promjene koje neupitno utječu kako na ljude tako i na biljni i životinjski svijet, planet i njegovi stanovnici suočavaju se s pandemijom koronavirusa, u situaciji gdje su zdravlje i životi mnogih ugroženi, uz ekonomsku krizu i mnoge druge izazove koji su pred nama. 

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja ovu inicijativu provodi od 2007., poziva sve građane da se okupe virtualno i obilježe i ovaj Earth Hour, dajući svoj glas za očuvanje prirode i našeg planeta putem platforme Glas za naš planet

Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, priopćeno je iz WWF Adrije, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji 28. ožujka gašenjem svjetala u njihovim središtima. 


Online glas 

Greta Thunberg, klimatska i okolišna aktivistkinja, uključila se u ovu inicijativu rekavši da je za nju Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana.

"Potreba da se ujedinimo i zaštitimo naš planet veća je nego ikad. Kako smo zamoljeni da se ne okupljamo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, predlažem svima da se ujedinimo virtualno za ovaj Sat za planet Zemlju i obnovimo naš zavjet za planet te iskoristimo svoje glasove da potaknemo akcije putem interneta, sigurno i odgovorno. Predlažem vam da u 20:30 sati isključite svjetla u svojim domovima i iskoristite taj sat da sa svojim prijateljima online date svoj glas za naš planet. Moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo", istaknula je Thunberg. 


Dobri susjedi 

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20:30 sati. WWF poziva sve građane da sudjeluju u akciji. 

"U potpunosti razumijemo ako se ne osjećate ugodno provesti sat vremena u mraku. Ovog Sata za planet Zemlju, sasvim je u redu da se odmaknemo od mraka i simbolike", ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. 

"Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda... Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni! Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu. Ako izlazite, provjerite možete li i susjedima obaviti kupnju, izvesti im psa ili provesti neko vrijeme s njihovom djecom igrajući se na internetu", zaključuje ona.