Nizozemski liberalni zastupnik Europskog parlamenta Gerben-Jan Gerbrandy, koji priprema rezoluciju o učinkovitom gospodarenju resursima, zauzima se za uspostavu svojevrsnog schengenskog prostora za otpad. On bi omogućio slobodnije trgovanje svim vrstama sekundarnih sirovina, prenose europski mediji.

Učinkovito gospodarenje resursima jedna je od sedam ključnih inicijativa europske strategije Europe 2020 za održiv rast i zapošljavanje, koju su prihvatili čelnici EU-a 2010. Rezolucija poziva na temeljitu reformu tržišta sekundarnim materijalima, što se odnosi na reciklirane materijale kao što su plastika, metali ili papir.

No labirint propisa o zbrinjavanju otpada na snazi u 27 država članica velika je zapreka trgovini recikliranom robom. Ključan aspekt Gerbrandijeva prijedloga je snižavanje PDV-a za sekundarne sirovine.

Gerbrandy želi da ta mjera stupi na snagu do 2013., zajedno s amandmanom po kojem reciklirani proizvodi više ne bi bili smatrani otpadom kako bi se njima moglo slobodno trgovati, prenosi HRT.