Nakon gotovo dvije godine, na javnom savjetovanju našle su se izmjene Zakona o vodama, u koji je amandmanom saborskih zastupnika iz redova vladajuće većine 2019. godine ugrađen članak kojim se, a sve pod krinkom zaštite od poplava i održavanja plovnog puta, dopušta eksploatacija pijeska i šljunka bez poštivanja nužnih okolišnih postupaka i izrade procjena utjecaja na ekološku mrežu. 

Na ove izmjene Zakona o vodama reagirala je Europska komisija putem službene opomene jer su one ignorirale europsko zakonodavstvo i postojeće direktive o zaštiti prirode i voda.Okolišne organizacije napominju kako do prvotnih izmjena od prije dvije godine nije ni trebalo doći jer je bilo već tada jasno kako će se u kratkom razdoblju dozvoliti štetni projekti eksploatacije pijeska i šljunka koji će dovesti do daljnje degradacije višestruko zaštićenih ekosustava. 

WWF Adria, Zelena akcija, Udruga BIOM i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode pozivaju građane, kao i druge zainteresirane organizacije, da sudjeluju u javnom savjetovanju izmjena Zakona o vodama. „Podsjećamo kako je u proteklih dvije godine odobreno nekoliko projekata iskapanja pijeska i šljunka koji su nanijeli nepovratnu štetu rijekama, od kojih se najviše ističe 'slučaj Petrijevci' kada je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u jeku pandemije izdalo rješenje Hrvatskim vodama za iskapanje oko 460.000 m3 sedimenta iz rijeke Drave, zbog čega smo u konačnici pokrenuli tužbu protiv resornog ministarstva. Držimo nedopustivim da se propisi i zakoni iskorištavaju za partikularne interese nauštrb javnog te da se time ugrožava dobrobit svih nas“, rekao je Tibor Mikuška iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.