Znanstvenici iz Službe za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS), koji pomno prate širenje izmaglice i onečišćenja širom južne Azije objavili su ta ta pojava koja pogađa stotine milijuna ljudi možda neće nestati sve do ožujka kada temperature porastu. Pri tome se ističe da je osobito loša kvaliteta zraka u sjevernim dijelovima Indije i takva je još od listopada. 

Glavna pogođena područja su duž rijeke Ind i Indo-gangeške nizine, gdje su izmjerene visoke razine finih čestica (PM2,5), a to se osobito može primijetiti u glavnim gradovima: New Delhiju te Lahoreu u Pakistanu, Daki u Bangladešu i Kathmanduu u Nepalu. Tako je kvaliteta zraka u New Delhiju još od početka siječnja u kategoriji 'lošije', što pogoršavaju niske temperature zraka. Takvo stanje u tom dijelu Azije trenutačno pogađa oko 400 mil. ljudi. Ključnim uzročnicima takvog stanja, kojim je u četiri zemlje pogođeno više od 400 mil. ljudi, stručnjaci CAMS-a smatraju antropogene emisije:  iz prometa, sustava grijanja, kuhanja, ali i spaljivanja usjeva.

Pri tome CAMS kontinuirano prati informacije o onečišćenju zraka sitnim česticama (PM2.5), dušičnim dioksidom, sumpornim dioksidom, ugljičnim monoksidom i ozonom. Kombinirajući informacije dobivene satelitskim i zemaljskim promatranjima s detaljnim računalnim modelima atmosfere, znanstvenici CAMS-a mogu pružiti prognoze o kvaliteti zraka na cijeloj Zemlji i do pet dana unaprijed. Rasprostranjena izmaglica nad zemljama južne Azije jasno je uočena na satelitskim slikama, a globalne prognoze optičke dubine aerosola pokazuju da su glavni doprinosi izmaglici sulfati i organske tvari. Analize također pokazuju da je koncentracija ostala velika tijekom dugog razdoblja, a vrhunac je bio 16. siječnja i 1. veljače. Takvo izlaganje štetnim tvarima iz zraka može imati nepovoljne zdravstvene učinke i smanjiti očekivani životni vijek za više od osam mjeseci, a u najonečišćenijim područjima i za dvije godine, objavio je Copernicus.