Zelenilo je postalo neizostavan dio gradova s visokom kvalitetom života, a sa sobom nosi brojne prednosti od kojih ljudi svakodnevno profitiraju. Osim što uljepšava izgled grada, ono smanjuje prašinu i onečišćenje te proizvodi kisik. Također, snižava temperaturu i pruža hlad ljeti, a tijekom kišnih razdoblja zadržava vodu i rasterećuje kanalizacijski sustav grada. 

Zelenilo poboljšava i kvalitetu zraka, a samim time i kvalitetu života građana. No, projekti ozelenjavanja donose i uštede troškova. 

Zahvaljujući novom softveru 'Greenvaluation' u glavnom gradu Austrije može se izračunati koliku korist donose pojedine mjere ozelenjavanja i koliko je novca pritom ušteđeno, a može pomoći i pri planiranju budućih zelenih projekata. 

Softver se temelji na tehnologiji koja analizira podatke o zelenim projektima kao što su ozelenjene fasade i krovovi, stabla, parkovi i sl., kao i njihov učinak na mikroklimu u određenom području, priopćeno je iz Inozemnog ureda Grada Beča.

 

Istraživački projekt 

U inovativnom sustavu u analizu se kontinuirano uključuju meteorološki podaci u stvarnom vremenu, stoga se mogu precizno utvrditi i prikazati konkretne uštede troškova u određenom vremensku. 

Korisnici alata, primjerice, imaju uvid i u razlike između kišnih mjeseci i vrućih razdoblja. Softver uzima u obzir pokazatelje kao što su proizvodnja kisika, apsorpcija ugljikovog dioksida i zračenja, zadržavanje vode, kapacitet hlađenja i udio zelenih površina. 

Ova je metoda razvijena na temelju stvarnih studija slučaja i višestruko je testirana. Tako je, primjerice, alat izračunao da je održivi i ozelenjeni butik-hotel Stadthalle u 15. bečkom okrugu u godinu dana uštedio 2.000 eura za troškove hlađenja zgrade, a istovremeno je zadržao 488.500 litara kišnice. 

Greenvaluation je proizašao iz istraživačkog projekta provedenog u sklopu programa 'Grad budućnosti' Austrijske agencije za promicanje istraživanja (FFG). 

Nakon uspješnog završetka projekta, ovu inovativnu tehnologiju mogu koristiti gradske uprave i vlasnici zgrada.