Novo istraživanje znanstvenika s njemačkog Instituta za ornitologiju Max Planck pokazalo je da neprekidna prometna buka utječe na to da mlade ptice pjevice kasnije nauče pjevati i da je njihov pjev narušen, a istodobno im oslabljuje imunosni sustav. “Naša otkrića pokazuju da su mlade ptice pjevice, baš poput ljudske novorođenčadi, posebno osjetljive na posljedice buke jer ih ona ometa u učenju pjeva u ključnoj razvojnoj fazi”, rekao je Henrik Brumm, voditelj međunarodnoga istraživačkog projekta. 

 Brumm i kolege vjeruju i da prometna buka dugoročno može izmijeniti ptičji pjev, jer će se pogreške koje mladunci prave učeći pjevati i pritom imitirajući roditelje i ostale starije ptice u bučnom okruženju vjerojatno uvišestručiti. 

Za potrebe istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u svibnju, istraživački tim redovito je muškim mladuncima zebrastih zeba puštao snimke pjeva odraslih mužjaka, a mladunčad je istodobno bila izložena snimkama buke s prometne ceste. Znanstvenici su otkrili da su mladunci iz gnijezda izloženih buci imale slabiji imunitet te su zaključili da je upravo buka izvor kroničnog stresa u mladih ptica. Ti su mladunci propjevali kasnije od onih koji nisu bili izloženi buci te da je točnost kojom su imitirali pjev odraslih ptica bila znatno lošija u odnosu na one na čiji razvoj nije utjecalo onečišćenje prometnom bukom, objavio je Nacional.