Članice Europske unije jučer su podržale prijedlog Europske komisije da se smanje maksimalne razine ostataka (MRO) dvaju neonikotinoidinih pesticida koji imaju štetan učinak na pčele

Procjene EFSA-e pokazuju da klotianidin i tiametoksam predstavljaju visok rizik za oprašivače. Zbog toga je njihova uporaba na otvorenom 2018. zabranjena, a odobrenja u EU-u u potpunosti su istekla 2019. godine. 

Novim će se pravilima postojeće maksimalne razine ostataka u hrani i hrani za životinje smanjiti na najnižu razinu koja se najnovijom tehnologijom može mjeriti u hrani i hrani za životinje. 

Nakon što ih Komisija donese (početkom 2023.) i nakon dovoljno vremena da se subjekti u poslovanju s hranom prilagode novim pravilima, ti će se MRO-ovi primjenjivati na hranu proizvedenu u EU-u i uvezenu iz trećih zemalja.

 

Uvozne tolerance 

Uredbom će se u praksi primijeniti ciljevi Komisije najavljeni u Europskom zelenom planu i strategiji 'Od polja do stola', da se "pri procjeni zahtjeva za uvozne tolerance za pesticide koji više nisu odobreni u EU-u uzmu u obzir okolišni aspekti, uz poštovanje standarda i obveza WTO-a". 

Nakon savjetovanja s članicama Svjetske trgovinske organizacije, prijedlog Komisije podnesen je Stalnom odboru za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje, koji je dobio potporu kvalificirane većine članica. Uredba će se podnijeti Vijeću i Parlamentu koji imaju rok od dva mjeseca da reagiraju. 

Ako obje institucije ne ulože prigovor, Uredba će biti donesena početkom 2023., priopćilo je Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.