Oni građani Swanseeja, drugog po veličini velškog grada, koji dovoljno ne brinu o recikliranju pritom ne odvajajući korisne sirovine iz kućnog otpada odnedavno ne mogu mirno spavati. Jer, tamošnja ‘policija za smeće’ provjerava koliko se otpada odvaja na kućnom pragu kako bi se se potaknulo recikliranje. 
Vijeće toga grada odlučilo se na taj potez jer je analiza u Walesu pokazala kako se oko polovice onoga što građani bacaju može reciklirati. Prema novoj shemi, javlja Svjetski gospodarski forum (WEF), građani koji stavljaju papir, karton, limenke, staklo i, među ostalim, hranu u svoj otpad iz domaćinstva upozorit će se, a zatim kazniti u iznosu do 130 dolara. 
"Mala promjena može napraviti veliku razliku", kaže vijeće. "Uklanjanjem onoga što se može reciklirati iz crnih vrećica i korištenjem tjednog servisa za recikliranje, možete nam pomoći smanjiti otpad, smanjiti troškove i zaštititi okoliš", ističe vijeće. 
Takva posvećenost pomogla je Walesu doći na vrh globalne liste za recikliranje. Nacionalna strategija velške vlade - Prema nultom otpadu (Towards Zero Waste), postavila je cilj postizanja nula otpada do 2050. godine.