Američki predsjednik Donald Trump obznanio je sinoć da povlači Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zagrijavanja. "Izlazimo, no počet ćemo pregovarati i vidjeti možemo li dogovoriti pošten sporazum. Pregovarat ćemo o novim uvjetima koji će biti pošteni prema Sjedinjenim Državama, njihovu gospodarstvu, radnicima, ljudima, poreznim obveznicima", rekao je. Povlačenje će svrstati SAD uz bok Siriji i Nikaragvi, jedine države u svijetu koje ne sudjeluju u sporazumu. Zelena akcija je danas zatražila da hrvatska Vlada oštro osudi namjeru izlaska SAD-a iz tog sporazuma. 
Mnogi dužnosnici ne podržavaju takvu odluku SAD-a. U srijedu je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio da bi Europa morala jasno reći SAD-u da napuštanje Pariškog sporazuma nije jednostavan proces i da bi postizanje dogovora o potpunom napuštanju moglo trajati godinama. Naime, postupak izlaska iz sporazuma traje tri godine, ako se SAD za njega odluči, a sam izlazak traje još godinu dana. To bi značilo da se SAD ne može potpuno povući iz sporazuma prije 5. studenog 2020., dan nakon idućih predsjedničkih izbora, upozorio je Bob Ward, iz London School od Economics and Political Science. Osim toga, SAD ne može unilateralno pregovarati o izmjeni ugovora, a UN-ovo tijelo koje je odgovorno za sporazum reklo je da sporazum ne može biti ponovno pregovaran na zahtjev jedne strane. Bivši predsjednik Barack Obama je izjavio da će države koje ostaju u sporazumu uživati u benefitima kreiranja novih industrija i radnih mjesta te da vjeruje da SD treba "ostati na čelu čopora" i da je uvjeren da će savezne države, gradovi i poslovnjaci istupiti sa svojim stavom. 
Povjerenik EU za klimatske promjene i energiju, Miguel Arias Canente, izjavio je kako je Trumpova odluka o napuštanju Pariškog sporazuma bila "žalostan trenutak za globalnu zajednicu", dodajući kako EU "duboko žali zbog takve jednostrane odluke". Također se može predvidjeti da će EU tražiti nove saveze s drugim najvećim svjetskim gospodarstvima ali i s onim najmanjim i najranjivijim državama i zajednicama, kao i američkim tvrtkama i pojedincima koji podržavaju sporazum. 
Kineski premijer Li Keqiang izjavio je novinarima tijekom posjeta Berlinu da je borba protiv globalnog zagrijavanja "globalni konsenzus" i "međunarodna odgovornost". Ne spominjući posebno SAD, Li je rekao da je "Kina u posljednjih nekoliko godina ostala vjerna svojoj predanosti" i istaknula da je Kina jedna od prvih zemalja koje su ratificirale Pariški sporazum iz 2015. godine. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nazvao je američki povlačenje iz sporazuma o klimatskim promjenama u Parizu "velikim razočaranjem" i izjavio kako je "presudno da Sjedinjene Države ostanu lider u pitanjima okoliša", izjavio je njegov glasnogovornik. Francuski predsjednik Macron je javno rekao da je Trump "pogriješio glede interesa svoje zemlje, svog naroda i budućnosti našeg planeta", te je pozvao znanstvenike iz SAD-a razočarane Trumpovom odlukom da dođu raditi u Francusku na borbi protiv klimatskih promjena. 
Osim Tesla Motorsa stotine američkih kompanija tražile su od Trumpa da se ne povlači iz sporazuma, među kojima i tvrtke poput Intela, Hewlett-Packarda i veliki proizvođači hrane i odjeće, i najavile da će nastaviti s nastojanjima da se smanje emisije stakleničkih plinova. U pismu Trumpu tvrtke su izrazile "duboku predanost" rješavanju pitanja klimatskih promjena i rekle da žele da gospodarstvo SAD-a bude energetski učinkovito i temeljeno na opskrbi energijom s malim udjelom fosilnih goriva. Skupina Environmental Entrepreneurs E2, koja okuplja poslovne ljude koji se zalažu za zaštitu okoliša, kritizirala je Trumpovu odluku upozorivši da Trump prepušta američku predvodničku ulogu drugim zemljama i šalje poruku ulagačima u čistu energiju da idu drugdje.Više od tri milijuna radnika u SAD-u trenutno je zaposleno u prozvodnji energije pomoću vjetra i sunca te industriji povezanom s energetskom učinkovitošću, a izlazak iz sporazuma isključit će američke tvrtke iz globalnih prilika koja pruža čista energija vrijednih 19 bilijuna dolara, poručila je skupina E2. "Ona će nanijeti pravu financijsku štetu milijunima američkih radnika koji svakog dana svoju plaću zarađuju u sektorima proizvodnje čiste energije i prijevoza", rekao je u izjavi Bob Keefe, izvršni direktor grupe, piše Dnevnik.