Već 11. po redu Svjetski tjedan zelene gradnje (WGBW), 21. - 25.9.2020. godine, predstavlja središnji globalni događaj osvješćivanja i aktiviranja mreže Svjetskog savjeta za zelenu gradnju (WorldGBC) i svih njegovih partnera, s više od 135 događaja u više od 35 zemalja. Riječ je o kampanji s ciljem motiviranja i osnaživanja ljudi kako bi se više utjecalo na stvaranje, gradnju i rekonstrukciju objekata prema načelima zelene gradnje, a ove se godine koristi slogan #ActOnClimate.

U skladu s time, pozivaju se građevinarstvo i političari na poduzimanje hitnih akcija kako bi se sve zgrade gradile prema standardu zgrada gotovo nulte energije (nZEB) i kako bi se prikazali primjeri dobre prakse predvodnika koji su pokazali gdje, zašto i kako se postiže taj standard.

Tjedan je također potaknuo više od 100 organizacija na prihvaćanje Izjave o pozivu na akciju kojom se sve razine vlasti pozivaju na provođenje politika kako bi osigurale sljedeće:
• najmanje 40% manjeg onečišćenja emisijama ugljika do 2030. godine za sve zgrade, infrastrukturne objekte i obnove, dok sve nove zgrade moraju svesti operativne emisije ugljika na nulu
• svođenje razina ugljika na nulu do 2050. u novim zgradama, infrastrukturnim objektima i obnovama, pri čemu sve zgrade, uključujući postojeće, moraju imati nultu potrošnju energije i emisija.

Osim toga, očekujući konferenciju COP26 zakazanu za studeni 2021. godine, 10 novih tvrtki obvezalo se poduzeti akciju za stvaranje zgrada sa standardom nZEB potpisivanjem dokumenta 'Net Zero Carbon Buildings Commitment', čime je ukupan broj potpisnika narastao na 110. Ta obveza prepoznaje tvrtke i druge organizacije koje poduzimaju mjere za postizanje nulte potrošnje energije u radu za svu imovinu pod njihovom izravnom kontrolom do 2030., a sve zgrade će imati nultu razinu emisija ugljika u radu do 2050. godine.

Dekarbonizacija u zgradarstvu doživljava nagli porast, primarno s gledišta poslovanja tvrtki, što daje jasan signal donositeljima političkih odluka, kako su kvalitetni i odvažni potezi mogući. Stoga su nužne i izmjene zakonodavnih okvira, u svrhu postizanja zdravih i otpornih zajednica, zaštite zdravlja planeta i njegovih građana te stvaranja jakih gospodarstava, objavio je Hrvatski savjet za zelenu gradnju.