U Beču se broj vrućih dana u posljednja tri desetljeća udvostručio. Prošlog su ljeta tako izbrojana 24 dana s temperaturama od najmanje 30 Celzijevih stupnjeva. 

Kako bi se ublažile posljedice klimatskih promjena, Bečka gospodarska agencija (Wirtschaftsagentur Wien) u okviru međunarodnog natječaja 'Zero Emission Cities' potiče tvrtke u razvoju projekata za zaštitu klime u gradovima. 

Agencija će za projekte izdvojiti ukupno tri milijuna eura, a pojedinačno tvrtka može dobiti i do pola milijuna eura za svoj klimatski doprinos. 

Agencija i Grad Beč projektom žele potaknuti razvoj ekoloških tehnologija u gradovima kako bi postali održiviji.

U okviru natječaja subvencioniraju se projekti koji, među ostalim, uključuju ideje za smanjenje emisija CO2, mjere za prilagođavanje posljedicama klimatskih promjena u gradskom prostoru, ali i digitalna rješenja s pozitivnim klimatskim učinkom. 


Održivi projekti

Član bečkog poglavarstva za gospodarstvo Peter Hanke pozvao je prilikom predstavljanja projekta sve ekološki orijentirane tvrtke i startupove da prijave svoje ideje naglašavajući pritom mogućnost suradnje i s gradom i s njegovim institucijama. 

U glavnom gradu Austrije provode se mnogi održivi projekti koji usto pokazuju kako je Beč dobro središte za održiva poduzeća te startupove. Jedan od takvih primjera je i blockchain poduzeće Riddle&Code koje u suradnji s energetskim poduzećem Wien Energie stanovnicima naselja u bečkom okrugu Leopoldstadt omogućuju prodaju električne energije koju su proizveli u vlastitim sunčanim elektranama. 

Natječaj se odnosi na međunarodna te domaća mala, srednja i velika poduzeća ili ona koja se tek osnivaju, izvijestio je Inozemni ured Grada Beča. 

Projekte koje vode žene subvencionirat će se s dodatnih 10.000 eura, a strana poduzeća koja planiraju širenje svojeg poslovanja u Beču dobit će dodatnih 5.000 eura.

Projekte je moguće prijaviti do 27. srpnja.