U petak, 30. listopada u Gradskoj vijećnici u Trogiru, izvršna direktorica Udruge Sunce Split, Gabrijela Medunić-Orlić i trogirski gradonačelnik Ante Bilić potpisali su sporazum o suradnji u projektu PlasticSmartCities. Udruga Sunce Split u suradnji s WWF Mediterranean ove je godine započela s provođenjem projekta PlasticSmartCities Croatia, u kojem kao partner sudjeluje jedna općina ili grad na moru, a koji bi provedbom projektnih aktivnosti doprinijeli smanjenju plastičnog otiska u različitim segmentima društvenog života lokalne zajednice te potaknuli upotrebu alternativnih rješenja za jednokratnu plastiku i poduzeli mjere za sprječavanje dotoka plastike u prirodu do 2030.godine. Prvi grad koji je započeo s provođenjem mjera predviđenih projektom PlasticSmartCities je Dubrovnik, a nedavno nam se pridružio i Trogir.

Hrvatska proizvodi puno otpada

Sredozemno more jedno je od najzagađenijih svjetskih mora, a polovicatihenormnihkoličinaotpadadolazi s kopna. U Hrvatskoj se svake godine stvara 400 kilotona plastičnog otpada, odnosno u prosjeku 96 kg plastike po stanovniku.Među 22 mediteranske zemlje u regiji, Hrvatska je deseti najveći proizvođač plastičnih proizvoda i ima treću najveću proizvodnju otpada po glavi stanovnika, što pokazuje visoku razinu proizvodnje i potrošnje plastike.

U idućih 18 mjeseci u sklopu projekta tako je predviđen niz aktivnosti – od istraživanja, informiranja i izrade analiza i planova, radionica preko javnih događanja i tribina. Kroz provedbu projektnih aktivnosti radit će se i na podizanju svijesti građana grada Trogira, i u konačnici svih građana RH, o uzrocima i posljedicama plastičnog zagađenja na okoliš, morske i kopnene ekosustave te zdravlje ljudi.

Potpisnik sporazuma i donator ovog projekta je međunarodna organizacija Worldwide Fund for Nature (WWF) – Mediterranean koja je pokrenula inicijativu PlasticSmartCities, kako bimotivirala gradove diljem svijeta na smanjenje zagađenja plastikom https://plasticsmartcities.org/.