Turistička kompanija koja upravlja hotelima, ljetovalištima i kamping ljetovalištima Valamar Riviera danas je primila priznanje Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) za dostignuća poslovnog sektora u zaštiti okoliša u 2021. u kategoriji Upravljanje. Dodjela se održala u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, a koju je pokrenula Europska komisija, Vijeće i Parlament.  

Ovo priznanje Valamaru se odnosi na iznimnu organizaciju sa strateškom vizijom i sustavom upravljanja koja omogućava kontinuirano poboljšanje okolišnih svojstava, priopćeno je iz Valamar Riviere. Ovo priznanje je Flaviu Gregoroviću, direktoru tehničkog sektora u Valamaru, uručio Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

"Društveno odgovorno poslovanje ključno je u čitavom rasponu poslovanja Valamar Riviere. U proteklih pet godina Valamar je uložio više od 117 milijuna kuna u brojne inicijative zaštite okoliša u okviru programa društveno odgovornog poslovanja Zeleni Valamar. U programe društveno odgovornog poslovanja Valamar Riviera ulaže minimalno 2,5 posto godišnjih prihoda. Valamar je u svom poslovanju posebice usmjeren na smanjenje potrošnje fosilnih goriva, osobito loživog ulja, smanjenje potrošnje pitke vode i smanjenje potrošnje električne energije. Sva električna energija za Valamarove hotele, ljetovališta i kampove dolazi iz obnovljivih izvora", izjavio je Gregorović.  


Tisuću novih stabala 

Valamar je dosad smanjio izravne i neizravne emisije stakleničkih plinova za više od 70 posto te je nositelj certifikata ZelEn. Ovaj značajan pad emisija stakleničkih plinova rezultat je ulaganja u projekte povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora. Zadnjih godina intenzivno se radi na ugradnji sunčanih elektrana za vlastitu potrošnju. 

Valamar u okviru društveno odgovornog poslovanja aktivno radi na očuvanju okoliša, razvoju odredišta i ulaganju u lokalne zajednice te pomoći potrebitima. Jedan od značajnih projekata koji objedinjuje zaštitu okoliša i održivost, a uključuje lokalne potrošače i dobavljače je Valfresco Direkt - usluga online trgovine s dostavom koja na jednom mjestu nudi proizvode obiteljskih gospodarstava i drugih domaćih proizvođača. 

U 2019. godini Valamar je pokrenuo inicijativu '1.000 stabala Valamara' u sklopu koje će zasaditi minimalno tisuću novih stabala u svojim destinacijama duž Jadranske obale. Valamar je također usmjeren i na 'plastic free' inicijativu na kojoj kontinuirano radi s ciljem zamjene jednokratne plastične ambalaže onom ekološki prihvatljivom.