Nakon dva održana prosvjeda za klimu u ožujku, hrvatski učenici najavili su treći štrajk za petak 24. svibnja, a održat će u sklopu drugog globalnog prosvjeda pokreta "Petkom za budućnost", kojemu je cilj potaknuti političare na rješavanje problema klimatskih promjena. Prosvjed se održava u petak na Trgu kralja Tomislava, a počinje na Europskom trgu u 14,30 sati. Svjesni da će učenici, koji se žele priključiti prosvjedu, morati izostati s nastave, organizatori su poslali molbu ravnateljima da tim učenicima opravdaju izostanak od dva ili tri školska sata i tako podrže prosvjed. 

Zahtjevi su predani Vladi i Saboru

Inicijativa mladih krajem je ožujka Vladi i Saboru uručila klimatske zahtjeve kojima traže smanjenje emisija stakleničkih plinova za minimalno 60 posto do 2030. godine, obustavu svih fosilnih projekata u razvitku (uključujući i LNG terminal na Krku), ulaganje u razvoj obnovljivih izvora energije, zabranu proizvodnje i prodaje plastične ambalaže, osuvremenjivanje postrojenja za zbrinjavanje otpada te uvođenje edukacije o antropogenim klimatskim promjenama u nastavni program. 

"Naravno da smo dosadni s ovim prosvjedima. Kako ne bi bili? Barem se borimo za nešto. Barem se trudimo pa čak i kada su nekima mature za manje od mjesec dana, a ostalima kraj školske godine", poručili su organizatori prosvjeda School Strike 4 Climate Croatia. Prva dva prosvjeda u ožujku su održana u više hrvatskih gradova, a podržalo ih je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak te hrvatski znanstvenici. U Zagrebu i Splitu na prosvjede se odazvalo ukupno više od dvije tisuće učenika, a prosvjedovali su i njihovi kolege u Osijeku, Križevcima, Varaždinu, Puli i na Visu.