Upravni sud u Zagrebu poništio je dozvolu za deponij otpada Jakuševec-Prudinec koju je izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, ekskluzivno doznaje Telegram. Sada Zagrebački holding, točnije njegova podružnica ZGOS, ima 60 dana da zatraži novu dozvolu ili će u protivnom odlagalište biti zatvoreno, jer ne udovoljava zakonskim uvjetima, objavio je Telegram. Nalazi se na nešto više od sto metara od prvih kuća, a propisana udaljenost je 500 metara. Zagrebački gradonačelnik Bandić hitno je reagirao i na konferenciji za novinare ustvrdio da se ne radi o dozvoli za rad odlagališta već o nadzoru nad njim. Prozvao je ministra Dobrovića da izda okolišnu dozvolu te istaknuo da je riječ o odlagalištu koje je "sanirano po najmodernijoj tehnologiji". 
Spor je pokrenula Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec. Udrugu je Bandić, dakako, prozvao nelegitimnom, a rekao je, čini je "smiješna skupina ljudi iz Jakuševca" kojima je "pomogao jedino on", te najavio da će im danas isplatiti odštetu za umanjenu vrijednost nekretnina. Predsjednik udruge, Ratko Bedeković, srušio je dozvolu s kojom je odlagalište trebalo raditi sve do 31. prosinca 2018. godine. Tražeći ukidanje dozvole Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec navela je i kako je donijeta mimo Pravilnika o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagalište otpada. U pitanju je glavni propis, u kojem stoji da lokacija odlagališta mora biti udaljena najmanje 500 metara od prvih naseljenih kuća, a u Jakuševcu je ta udaljenost svega 110 metara. No, čini se da su stvari od početka krenule u krivom smjeru. Jer još tijekom javne rasprave koja je prethodila izdavanju dozvole 2014., Ministarstvo se potpuno oglušilo na primjedbe Udruge, kaže Bedeković. Mještani Jakuševca upozoravali su da u zahtjevu za utvrđivanje objedinjenih uvjeta zaštite okoliša, ključnom dokumentu za dozvolu, nisu obrađena postrojenja za kompostiranje. 
“U njima se nekontrolirano ispuštaju plinovi u zrak i okoliš, dok se u postrojenju za obradu građevinskog otpada stvaraju emisije prašine, a nama je odgovoreno da ZGOS nema ništa s tim”, naglasio je Bedeković za Telegram. Naime, on smatra da je Zagrebački holding, kao krovna tvrtka koja upravlja cijelim odlagalištem, bio dužan u svom zahtjevu upućenom Ministarstvu obuhvatiti sve objekte u kojima se na odlagalištu zbrinjava otpad. Zato je tražio od suda da rješenje poništi kako bi ga Holding dopunio, a Ministarstvo tek onda eventualno odobrilo. To bi se, međutim, moglo provesti tek nakon mjerenja emisije štetnih plinova, a oni bi, prema mišljenju Udruge, zasigurno negativno utjecali na odluku Ministarstva. Analizirajući ovaj slučaj sud je objasnio kako se objedinjenim uvjetima zaštite okoliša, koji se utvrđuju prije izdavanja lokacijske dozvole, smatraju zaštita tla, zraka, vode, te ostalih dijelova okoliša, kao i zaštita na radu. Osim toga, prema Pravilniku o načinima i uvjetima odlaganja otpada, kategorijama i uvjetima rada za odlagališta otpada sva se odlagališta moraju u roku od godine dana uskladiti s njegovim odredbama. Tako je srušena teza Ministarstva zaštite okoliša da se ovaj pravilnik ne odnosi na postojeća odlagališta. Sada bi Ministarstvo trebalo izdati novu dozvolu usklađenu s novim pravilnikom koji je na snazi od prošle godine. I prema njemu odlagališta moraju biti na istoj udaljenosti. Jedina su iznimka centri za gospodarenje otpadom. Međutim, Jakuševec to još nije.