Najveća svjetska burza derivata CME najavila je prošlog mjeseca da će uvesti terminske ugovore povezane s indeksom cijene vode u Kaliforniji prije kraja godine. Terminski ugovori poznati i kao fjučersi (Futures) su burzovni instrumenti čiji će vlasnici platiti unaprijed određenu cijenu sirovina ili električne energije kad ugovor istekne. U međuvremenu te vrijednosne papire mogu prodati drugima. Ulagač kupuje terminski ugovor ako smatra da će cijena robe na dan namire biti viša nego što je dužan platiti. Postoje i terminski poslovi vezani uz indekse dionica, obveznice ili druge financijske proizvode. 

U ovom je slučaju riječ o indeksu cijena vode u Kaliforniji, a vlasnici terminskih ugovora unovčit će ili izgubiti razliku između svoje i trenutne tržišne cijene nakon isteka roka. Ovaj pokazatelj prati vrijednost ugovora za brzu ili trenutnu isporuku, jer se pravima na eksploataciju vode već trguje u najmnogoljudnijoj i najbogatijoj američkoj zemlji, kao i na drugim mjestima, piše Balkan Green Energy News. 

Kladionica

Ali uvođenje terminskih ugovora znači da će se ulagači moći 'kladiti' na cijene i da će se potencijalne fluktuacije vjerojatno preliti na troškove za obične ljude. Farme i lokalne samouprave neće postati vlasnici vode kupujući ove financijske derivate, već će teoretski moći zaraditi novac na potencijalnim promjenama cijena i upotrijebiti ta sredstva za kupnju prave vode. 

Indeksi cijena, prava korištenja, vlasništvo nad zemljištem i drugi alati doprinose rastu prepreke za jednaku raspodjelu vode čak i tamo gdje nitko zakonski ne može posjedovati jezero ili podzemne rezervate. No pravo je pitanje pripada li voda s koritima rijeka i prirodnim rezervoarima uopće nekome.