Akcija čišćenja Savudrijske vale (Piranskog zaljeva) okupila je hrvatske i slovenske volontere. Pri tome se okupilo više od 180 ronioca iz Hrvatske i Slovenije iz čak 30 klubova i udruženja. 

U sklopu akcije od otpada su očišćene obje strane zaljeva: slovenska i hrvatska i krupni otpad je iznošen na obalu u luci Piran u Sloveniji te u kampu 'Veli Jože' i luci Savudrija. Osim čišćenja podmorja, glavni cilj akcije bilo je i ukazivanje na globalni problem onečišćenja podmorja i podizanje razine svijesti građana o važnosti očuvanja biljnog i životinjskog svijeta u Jadranskom moru.

Organizatori akcije bili su agencija Promocija ronjenja, Ronilački klub 'HRVI Nemo-Adriatic', Podružnica 'Vladimir Nazor' Zagrebačkog holdinga, Dobrovoljno vatrogasno društvo Piran i Speleološki savez Slovenije (JZS). 

Akciju je na hrvatskoj strani podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pri čemu je u čišćenju s roniocima sudjelovao osobno ministar dr. sc. Tomislav Ćorić, dok je sama akcija sufinancirana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je i izvijestio o njoj.