Povodom Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti prirode, koji se obilježava još od 1972. godine, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF objavila je priručnik Kako se pripremiti za boravak u prirodi

"Istraživanja pokazuju kako učenje izvan učionice, koje je jedna od ključnih odrednica obrazovanja za zaštitu prirode, potiče unutrašnju motivaciju za učenje kod djece i mladih, što je ključni čimbenik koji pridonosi boljim akademskim postignućima i razvijanju samostalnosti. Kako bi boravak u prirodi bio opušten, a u isto vrijeme i usmjeren na određenu temu, važno je uložiti malo vremena i u njegovu pripremu. Dobra priprema nam daje osjećaj sigurnosti, opuštenosti i omogućuje da svoju pažnju usmjerimo prirodnom okruženju u kojem se nalazimo, da ga istražujemo i upoznajemo", objašnjava koordinatorica za edukaciju u WWF Adriji Jovana Dragić May.

 

Ekološko obrazovanje 

Ovaj se dan obilježava kako bi se ukazalo na značaj obrazovanja koje omogućuje pojedincima istraživanje stanja prirode, utvrđivanje ekoloških problema i aktivno uključivanje u njihovo rješavanje. 

Obrazovanje o zaštiti prirode stvara ekološki osviještene i aktivne građane koji se zalažu za očuvanu i zdravu prirodu, priopćeno je iz WWF Adrije. To je jedan od razloga što je WWF Adria još 2016. godine počela provoditi edukaciju na temu zaštite prirode, kroz Akademiju za prirodu i stručne obuke s odgajateljima i nastavnicima. 

Značaj obrazovanja na ovu važnu temu prepoznat je i na globalnoj razini, zbog čega je UNESCO odredio da ekološko obrazovanje mora biti osnovna komponenta nastavnih planova i programa do 2025. godine.