Nakon više od 10 godina, Europska unija uvodi zajednički punjač za male elektroničke uređaje USB-C. 

"Moja prva rasprava na ovu temu bila je 2013. kada je Hrvatska tek ušla u Europski parlament. Prema mojem istraživanju, čak 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje jedinstvenog punjača za male uređaje", izjavila je danas Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. 

Ona je objasnila kako je zbog agresivnog lobiranja proizvođača malih uređaja prijedlog bio na ledu tako dugo vremena, a zaživio je upravo na inzistiranje Europskog parlamenta

Parlament je uspio i proširiti popis uređaja za koje se uvodi jedinstveni punjač. U jesen 2024. mobiteli, slušalice, tipkovnice, tableti, navigacije, miševi, digitalne kamere, zvučnici, e-čitači i prenosive igrače konzole će sve imati isti punjač. Nakon toga će se uvesti i za prijenosna računala i sl.

 

Održivija potrošnja 

"Budući da svatko od nas kod kuće ima ladicu punu punjača, a samo za mobitele ih na tržištu EU-a ima više od 30 vrsta, ovaj prijedlog će donijeti velike uštede. Procjenjuje se kako potrošimo više od dvije milijarde eura godišnje na nove punjače. Ovako ćemo imati izbor i mogućnost uštede. Moramo osigurati da i proizvođači i trgovci cijenama odražavaju različite opcije dostupne potrošačima", rekla je. 

K tomu, istaknula je kako se u EU-u proda više od 400 milijuna malih uređaja s punjačima, a baci više od 11 tisuća tona elektroničkog otpada

"Ne možemo više trošiti i bacati kao da imamo tri planete na raspolaganju. Ovaj prijedlog je veliki doprinos održivijoj potrošnji i u korist je i potrošača i okoliša", kazala je.