Usmjerenje na europski pristup za postizanje energetskih ciljeva EU-a za 2030. bilo je glavna tema neformalnog sastanka ministara za energetiku koji je održan jučer putem videokonferencije. 

Njemački ministar za ekonomske poslove i energetiku Peter Altmaier je naveo kako industrija treba određeni poticaj kako bi se osiguralo dostizanje cilja klimatske neutralnosti

Povjerenica za energetiku Kadri Simson informirala je prisutne o novim inicijativama Europske komisije i budućim koracima za osiguranje energetske tranzicije


Klimatske ambicije

S ciljem dostizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine, EK je predložila novi cilj za smanjenje emisija stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990 godine. 

Procjena je pokazala da to moguće i izvedivo zajedničkim naporima članica, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Jer, ubrzana energetska tranzicija može učiniti Europsku uniju konkurentnom te omogućiti stvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstava. 

Povjerenica Simson predstavila je Komunikaciju Europske komisije za povećanje klimatskih ambicija Europe za 2030. te procjenu nacionalnih-energetsko klimatskih planova. 


Dodatne inicijative

Hrvatsku je na neformalnom sastanku ministara za energetiku predstavljao državni tajnik za energetiku Ivo Milatić istaknuvši važnost nacionalnih energetsko-klimatskih planova u kontekstu oporavka nakon pandemije koronavirusa. 

Naveo je kako će cilj smanjenja emisija od najmanje 55 posto do 2030. utjecati na postupak dekarbonizacije te se u idućem desetljeću potrebno usmjeriti na doprinos energetskog sektora tom cilju. Osim važnosti financiranja, bit će potrebne dodatne inicijative, a ključnu ulogu igrat će razvoj inovativnih tehnologija koji će pridonijeti smanjenju emisija kroz različite sektore, od prometa do zgradarstva. 

U skladu s time, regionalna suradnja i razvoj novih projekata, poput onih usmjerenih na tehnologiju vodika, igrat će ključnu ulogu u idućem desetljeću.