Nakon tri godine pravne bitke krajem prošlog tjedna Upravni sud u Splitu potvrdio je da projekt apartmanizacije Srđa nije prihvatljiv za okoliš. Tom presudom je ukinuto Rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu, a zeleni će sada tražiti poništenje lokacijske dozvole.
Tim povodom predstavnici inicijative Srđ je naš i Zelene akcije, koji su i podigli tužbu kojom je srušena ova Studija, održali su konferenciju za medije pred gradskom vijećnicom u Dubrovniku. „Ovo je velika pobjeda u našoj kampanji i potvrda naših tvrdnji o neprihvatljivosti ovog projekta za okoliš! Sada ćemo tražiti i poništenje lokacijske dozvole koja je bila izdana temeljem ove srušene studije. Presuda Upravnog suda početak je kraja projekta apartmanizacije Srđa. Taj projekt od početka preživljava na prividu koji je stvaran agresivnom marketinškom kampanjom i manipulacijom procedurama. Jedna po jedna urušavaju se odluke na kojima je ovaj projekt utemeljen, sve zahvaljujući sad već desetogodišnjem predanom trudu organiziranih građana. Ovim putem zahvaljujemo svima na podršci i potpori kroz sve ove godine“, rekao je Enes Ćerimagić, pravnik Zelene akcije. Gradonačelnik Vlahušić komentirao je da ako postoji pogreška Ministarstva, ono je treba i ispraviti te da ne vidi da se nešto bitno mijenja u prihvaćanju projekta. Inicijativu Srđ je naš prozvao je kao destruktivnu. 
Koordinator Inicijative Srđ je naš Đuro Capor podsjetio je na glavne argumente zbog kojih su Udruga hrvatskih arhitekata, Zelena akcija i Inicijativa Srđ je naš 2013. pokrenuli upravni spor protiv Rješenja o prihvatljivosti studije utjecaja na okoliš. Capor je istaknuo da je studija razmatrala samo utjecaj izgradnje golf igrališta na okoliš, a nije provjeravala utjecaj izgradnje vila i apartmana dostatnih za stanovanje 20.000 stanovnika na platou Srđa i utjecaj te izgradnje na svjetsku baštinu na što je i UNESCO upozorio Republiku Hrvatsku. Capor je podsjetio da je gradonačelnik Vlahušić upravo poništeno rješenje navodio kao jedan od glavnih razloga svoje potpore projektu na Srđu. Slijedom ove sudske presude očekujemo da gradonačelnik Vlahušić i gradska uprava prestanu podupirati ova projekt jer je on na više razina štetan za građane Dubrovnika. Nikad nije napravljena analiza troškova izgradnje i održavanja infrastrukture kao niti koliki dio toga se prema zakonu mora platiti iz javnih sredstava – onih Grada Dubrovnika, ali i iz sredstava drugih javnih poduzeća kao što su npr. Hrvatske vode, Hrvatske ceste i dr, kazao je Capor.